Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zálet Sagitty 24.9.2013

17. 10. 2013

Zálet Sagitty proběhl 25.9.2013.
Musel jsem Honzu dlouho přemlouvat, aby konečně dodělal osazení Sagitty a dorazil k nám do Letovic na zálet tohoto hezkého a netypického modelu z produkce firmy Reichard. Honza si musel dát na rozlítání tři vleky se svou starou dobrou třímetrovkou ASK-21, což samozřejmě dopadlo dobře, jak jinak, Honza už s má stovky letů.
Nezbylo než přikročit k poslední předletové kontrole Sagitty, ověřit dosah soupravy, nastavení výchylek kormidel. Vše bylo v pořádku, takže nezbylo, než zapřáhnout lano, natočit vlečnou a popřát hodně štěstí a pevné nervy při prvním "cuknutí".
Přidávám plyn, vlečná se rozjíždí a ... "Sagouš" po několika metrech ladně stoupá vzhůru, dle Honzova pokřikování v podstatě bez zásahu do kormidel. Vystoupali jsme do nějakých 300m, první odháknutí a Honza se seznamuje s letovými vlastnostmi nového čtyřmetrového plachťáku.
Já mezitím fičím s vlečnou dolů na přistání, abych se mohl dívat, fotit a taky malinko uklidňovat a radit, ale rady nebylo potřeba, tak jsem chválil a snažil udělat nějakou tu fotodokumentaci.
Bohužel počasí bylo zamračené a zachytit model v letu se mi moc nepodařilo.
Následoval první okruh na přistání, přiblížení k zemi, brzdy, lehký dotek podvozkového kola s travnatou plochou a Sagouš je bezpečně dole. Honza nezastíral radost a musím přiznat, že měl éro zodpovědně připravené a nevyskytl se jediný zádrhel. CHVÁLÍM!

Tak jsme již bez větších obav zvládli úspěšně dalších 7 vleků kdyby se nezačlo šeřit, tak tam vlekáme snad doteď...
Třeba Honza připojí nějaké bližší info o svém novém miláčkovi.

Fotky v galerii jsou i z dalšího vlekání v Letovicích a Petrovicích.

Radek

 

Náhledy fotografií ze složky Zálet Sagitty 24.9.2013

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář