Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letovické polítání 2012

Letovické polítání 2012 proběhlo tentokráte za mimořádně nepříznivého počasí, silného větru a deště. Zúčastnili se opravdu skalní příznivci jak z řad modelářú, tak i návštěvníků. Podmínky byly opravdu velmi těžké.
Dorazili a letové ukázky předvedli modeláři ze spřátelených klubú z Litomyšle, Bystřice nad Pernštejnem, Svitav a dalších modelářských sdružení.
K vidění byly ukázky akrobatického létání s modely Giles, Extra-330, SU-29 na benzínové motory. Klasickou přesnou akrobacii s modelem Atlantis pohaněný žhavícím motorem OS.Max predvedl p. Kafoněk.
Motorizované elektrovětroně byly zastoupeny modely ION a DG-300, které si s nepříznivým větrným počasím bez problémů poradily a předvedly hezkou letovou ukázku s trochou akrobacie a nízkými průlety.

Stejně jako loni předvedl ukázku sebejisté pilotáže policejní vrtulník, na jehož letu se větrné počasí naprosto neprojevilo. Myslím, že všichni jsme najednou pocítili, že nám někdo pomáhá a chrání nás ... což ovšem trvalo jen do přístání vrtulníků a pak se vrátila beznaděj horšícího se počasí.

Bezesporu největší atrakcí zcela jistě byl, bohužel zatím nelétající, model dvouplošníku Steen Skybolt v měřítku 1:1,8 pana Oldřicha Češky z Litomyšlského modelářského spolku. Jedná se o jedinou maketu modelu skutečného letadla v této velikosti na světě. Model má rozpětí 4m, váží přes 30kg, pohání jej čtyřválcový boxer s výkonem 32koní. Kokpit letounu je proveden opravdu do detailu včetně přístrojů a pilota s podbou Oldy Češky! U letounu Oldu Češku vyspovídal Ivan Čáni a vytáhl z něj spoustu zajímavých informací o stavbě letounu a jeho technických parametrech.
 Více fotografií vypovídajících o stavbě modelu je možné shlédnout na www stránkách Spolku leteckých modelářů Litomyšl.

Ukázky předvedli i modeláři z místního Raketového modelářského klubu v Letovicích s modely soutěžních i rekreačních raket. Bohužel silný vítr jim taktéž působil problémy a rakety vracející se na padácích zpět k zemi zavál mnohdy hodně daleko od startoviště.

Poděkování patří všem všem, kteří se podíleli na zajištění chodu Letovického polítání, především obětavcům z řad Leteckého
klubu v Letovicích,všem účinkujícím a také podpoře Městského úřadu v Letovicích.

 

Náhledy fotografií ze složky Letovické polítání 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář