Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soutěž větroňů v Orlové

7. 6. 2017

V sobotu dne 3. 6. 2017 jsem podnikl se svým kamarádem Pavlem Kabátem z Babic výlet na dvoudenní závody větroňů, které pořádal LKM Meteor Havířov na letišti Hohenegger v Orlové.

Na těchto závodech se létaly dvě úlohy a to báze a termika. První úlohu jsme bohužel nestihli, díky uzavřené dálnici u Prostějova a následujícímu, více jak hodinovému zpoždění. Další asi půl hodiny nás zdrželo hledání letiště, které je parádně ukryté mezi zeleným porostem na zrekultivované hlušině z nedalekého dolu Orlová. Plocha letiště je 120x60m, což jsou ideální rozměry pro lítání i s velkými modely.

Závodu se zúčastnilo 14 soutěžících.  Je jen škoda, že i když se závody pořádaly na území ČR, tak 2/3 závodníků byly ze sousedního Polska. Modely všech zúčastněných měly velmi vysokou úroveň.

Soutěžní kolo s úlohou termika se létalo po obědě, za ideálního, takřka letního počasí. Vlečná s DA-150 pilotovaná  polským pilotem tahala větroně do výšky 300m za asi 40 vteřin od startu. Za minutu od odháknutí větroně stihla klesnout, přistát a zarolovat pro dalšího větroně. Vleky probíhaly ve skupinkách asi po 3 lidech.  Úkolem soutěžících v tomto kole bylo přistát pokud možno přesně v 10-té minutě od odháknutí v přímém směru s bonusem 100 bodů. Vzhledem dobrému počasí tuto činnost většina účastníků hravě plnila!

Nejzajímavějším soutěžícím modelem byl určitě největší větroň o rozpětí kolem 6m. Zajímavostí bylo, že tento větroň by řízen soupravou s dlouhou anténou na 35 Mhz! Bohužel se závody nevyhnuly jedné „totálce“. Z důvodu flatru havaroval jeden ze soutěžících větroňů, střemhlavým letem z výšky okolo 200m bohužel ukončil do té doby poklidný termický let, naštěstí dopadl nedaleko do pole, kde nikoho neohrozil.

Na závěr prvního soutěžního dne předvedl leteckou akrobacii, pro druhé kolo odpočívající vlekař, Jindřich Dořičák se svým dvouplošníkem, s motorem ZDZ 360B4-J. Tento model, opatřený „valašským čtyřválcem“, měl nádherný realistický zvuk, připomínající skutečnou předlohu. 

Závěrem mohu říci, že tato akce byla velmi vydařená, protože se odehrávala v přátelské atmosféře, v prostředí plném zeleně s lítáním daleko od obytných ploch.  Je jen škoda, že i přes parádní počasí přijela asi jen polovina lidí co loni.

Atmosféru závodu jsem zachytil na svých fotkách, které je možné shlédnout z odkazu na této stránce.

Honza Musil

 

Náhledy fotografií ze složky Soutěž větroňů v Orlové

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář