Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den otevřeného nebe v Litomyšli

V neděli dopoledne jsme s Tondou vyrazili na modelářské letiště v Litomyšli. Bylo hlášeno naprosto ideální počasí, tak jsem nabalili své nejlepší stroje a spěchali je trochu protáhnout vzduchem.

Hlavní bylo po delší době oživit Tondův Swift, který delší dobu jen polehával po dílně.

Pilotů se celkově nesešlo mnoho, asi to bylo tím, že původní termín této akce byl o den dříve, ale kvůli nepřízni počasí bylo nutné ho přeložit právě na neděli.

O to více zbývalo prostoru na létání přítomné piloty. Akce se v podstatě „zvrhla“ na vlekání, což ovšem většině pilotů naprosto vyhovovalo a frčel jeden vlek za druhým, vlekalo se všechno možné vším možným…

Ke slovu se dostal i Olda Češka z místního klubu, který se odhodlal poslat do vzduchu svoji maketu sovětského letounu z II. Světové války  YAK-..

Po pojezdových zkouškách se odhodlal k „ostrému“ přidání plynu a odlepení modelu ze země. Vše šlo v prvních fázích letu naprosto bez problému a Olda předvedl krásné průlety, bohužel v zatáčce na přiblížení k přistání motor ztratil výkon a YAK neustál potřebnou rychlost a po křídle se zřítil do obilí nedaleko přistávací dráhy. Škody na této krásné maketě jsou velké, ale ne katastrofické. Myslím, že Olda to dá dohromady!

Z vystoupení  kolegy modeláře-vrtulníkáře nám všem doslova tuhla krev v žilách a naskakovala husí kůže. Následoval jeden krkolomný obrat za druhým, všechny v obrovské rychlosti a těsně nad zemí za brutálního zvuku rotorových listů. Však také technické parametry modelu vrtulníku jsou nepředstavitelné, odběry z lipol baterií špičkově až 400A, výkon motoru až na hranici 10kW!

Radek

 

Náhledy fotografií ze složky Den otevřeného nebe v Litomyšli

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář