Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bahna 2017

V sobotu 5.8. 2017 jsem se jel podívat jako divák, se svými kamarády ze spřáteleného kubu LMK, Babice Honzou Možným a Pavlem Kabátem na již 17. ročník dvoudenní modelářské akce  Bahna 2017, která se konala nedaleko Frýdku Místku. Tato akce má už velkou tradici v okolním regionu. Na Bahna jezdí i piloti ze Slovenska, Prahy  a Čech. Dvoudenní akce se těší i velikému zájmu diváků. Každým rokem jich  přijde 2-3 tisíce! Na akci bylo k vidění mnoho překrásných modelů, většina z nich je na přiložených fotografiích.

Nejatraktivnějším modelem byla určitě létající pevnost Jirky Petra (přezdívka „hoblík“) Boeing B-17G o rozpětí 4450mm poháněný 4 x motorem Roto 25 cm3. Jedná se o ojedinělý model co se týče velikosti a motorizace. Model má výborné letové vlastnosti. Jirka s ním dělal i docela zajímavé kousky jako je velice nízký průlet či vývrtka. Byl to velký divácký zážitek vidět „létající pevnost“ při dvou letových ukázkách!

Dalším vyjímečným zážitkem bylo vystoupení našich reprezentantů ověnčených i světovými vavříny v kategorii maket F4C Pavla Fencla a Karla Voděšila. Pavel Fencl se svým Knoller CII o rozpětí 2130mm se čtyřtaktním motorem Laser 180, provedl soutěžní komentované vystoupení s jednotlivými prvky. Bylo zajímavé, že svůj model o pracnosti několik tisíc hodin řídí vysílačkou na 35 MHz. Karel Voděšil se představil s Aerem Ae 10-01 o rozpětí 2500mm s motorem Laser 150.

Mezi tradiční akce bylo vystoupení létajícího cirkusu GREAT WAR FLYING CIRCUS. Létající cirkus předvedl nádhernou leteckou bitvu se svými historickými modely stíhaček z 1. světové války. Je velkou škodou, že při bitvě padl na technické problémy jeden stroj do nedaleké kukuřice a dlouho nebyl k nalezení! Druhou takovou válečnou recesistickou  bitvu předvedli malá polystyrenová letadýlka v Bitvě o pálenici. Tato bitva s komentářem valašského krále Bolka Polívky byla hezky zinscenovaná a provedená. Několik modýlků se zřítilo i rozbilo, tak jak to u správné bitvy má být.
Dalším zajímavým vystoupení bylo let vrtulníku Lame S315 Jozefa Maťaťy z SR  poháněného turbínou Jakadofsky .

Mezi zajímavé účastníky patřil i Lubomír Juračka TL-96 Star o rozpětí 2820mm poháněný motorem ZDZ 50. Lubomíra určitě všichni znají v okolí Boskovic, protože zde už léta úspěšně lítá s tímto modelem.

Jedinou ukázkou vleku větroně byl VT-125 Šohaj Honzy Procházky o rozpětí 4000mm. Je fakt  škoda, že se na takové velké akci, větroňů nesešlo více.
O hlasitý doprovod celé akce se perfektně staral Honza Buzrla za aktivního využívání PC. Honzíka Buzrlu  znám ještě jako účastníka akcí ve Vyškově. Honzík se přestěhoval z Břeclavi do Frýdku, kde teď žije se svou rodinou. O modelářskou výchovu svých dětí se chová vzorně. Jeho děti Honzík a Hanička patřili mezi nejmladší účastníky této akce!

Závěrem lze říci, že v sobotu byla akce velmi vydařená a rád se sem budu vracet. Atmosféru celé akce jsem zachytil na svých fotkách.

Honza Musil

 

Náhledy fotografií ze složky Bahna 2017

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář